Študija: Digitalne valute centralne banke niso za čezmejna plačila

Študija banke za mednarodne poravnave (BIS) ugotavlja, da se digitalne valute (CBDC), ki jih razvijajo centralne banke, ne osredotočajo na čezmejna plačila.

Študija: Digitalne valute centralne banke niso za čezmejna plačila

Številni regulatorji med seboj tekmujejo, kateri od njih bo hitreje izdal svojo digitalno valuto. Vendar doslej nobeden od njih ni dosegel pomembnejšega uspeha v tej smeri, so poudarili avtorji poročila.

Januarja je BIS objavila še eno študijo, v kateri je ugotovila, da večina centralnih bank samo raziskuje možnosti za uvedbo svoje CBDC. V tej smeri zeankrat ni bilo storjenih nobenih konkretnih korakov.

Po poročanju BIS je doslej le 17 vlad pripravljenih izdati CBDC. Vendar se noben od kripto projektov centralnih bank ne osredotoča na današnji problem mednarodnih plačil. V bližnji prihodnosti bodo regulatorji morali začeti razmišljati o možnosti opremljanja CBDC s podporno funkcijo za čezmejna plačila.

Spomnimo, da je Švedska Centralna banka nedavno potrdila poročila o začetku testiranja digitalne različice krone. Udeleženci testa bodo lahko postali navadni državljani kraljestva, ki bodo ocenili prednosti uporabe CBDC kot plačilnega instrumenta.