Libanon: še ena država, ki se sooča z nacionalnim bankrotom

Libanonska vlada zavrača vračilo državnega dolga, je minule sobote dejal predsednik Libanona in nakazal, da je močno zadolžena država zaradi velike finančne krize na robu proprada.

Libanon: še ena država, ki se sooča z nacionalnim bankrotom

Neplačilo libanonskega dolga je najslabši scenarij gospodarske krize, ki od oktobra močno vpliva na libanonsko gospodarstvo. Libanonski valuti je vrednost padla za okoli 40 %, banke pa svojim strankam in varčevalcem trenutno ne pustijo dvigovati denarja.

Za Libanon naj bi 9. marca zapadlo še 1,2 milijarde dolarjev obveznic, kar je del širšega portfelja z okoli 31 milijardami dolarjev obveznic, za katere Reuters pravi, da se vlada v petek namerava prestrukturirati v pogajanjih s svojimi upniki.

Kaj to pomeni?

Obveznice s tržno vrednostjo približno 12 milijard dolarjev, bodo v tem tednu, tako rekoč, izhlapele. Kaj sledi v Libanonu? Za mnoge Libanonce niti bitcoin ni prava alternativa, saj so njihova sredstva v bankrotiranem bančnem sistemu "zaklenjena", banke pa omejujejo dostop. Da bi prihranili vsaj del denarja, nekateri državljani skušajo s svojimi depoziti kupiti hiše, ki jih banke prodajo na dražbah. Drugi poskušajo dvigniti denar v tranšah in ga prenesti prek sistema Hawala.

In katera država bo naslednja?

Vir naslovne slike: AMEinfo